Sekce mastné kyseliny

 

Artróza

Alzheimer

Demence

Autismus

Proč máte nedostatek Ω3, přestože Ω3 pravidelně  berete?

 

 

Co má tohle všechno společného? Čtěte dál.

O co jde?

Jedná se o tolik diskutované nenasycené mastné kyseliny Omega3, Omega 6 a Omega 9. Je kolem nich mnoho rozporuplných informací, tak se pokusím, trošku to dát do pořádku

Poměr Omega 3 a Omega6 by měl být podle světové zdravotnické organizace WHO 1:4 ale podle vědeckých  výzkumů dokonce 1:3 a méně.

U běžného Evropana se pohybuje někde mezi 1:24 - 1:35. Američani dokonce atakují poměr 1:45 a proto je u nich úmrtí na kardiovaskulární choroby na prvním místě. U nás na druhém. Relativně v pořádku ( do 1:10) mají tento poměr pouze Eskymáci a mladí Řekové. Proč, to se dozvíme později.

Co to je? Teď trochu nezáživné teorie, kterou můžete přeskočit. Ω se označuje poslední dvojná vazba mezi uhlíky. Číslo za tímto řeckým písmenkem značí, jak dalekdaleko se nachází od koncového methylu. Ten je tam vždy.

Konec chemie a zase čtěte.
PProč je to tak zásadní? Buněčná mebrána všech tělních buněk je tvořena právě těmito nenasycennými kyselinami. Ω3 působí protizánětlivě a Ω6 působí naopak prozánětlivě. Stejně, jako já se nejspíš budete ptát, na co potřebujeme zánět? Zánětem s tělo zbavuje poškozených buněk. Bez zánětu by to nešlo, takže minimální množství Ω6 je potřebné. Pokud ale není dostatek Ω3, dochází k chronickému zánětu. A to se týká kterýchkoli buněk v celém organizmu. Ω3 a Ω6 musí být v  být ve správné rovnováze, jinak buněčná stěna neplní dobře svou funkci. Jsou-li to buňky cévního systému, dochází ke kardiovaskulárním chorobám. Jsou-li to kloubní buňky, následkem jsou nemoci pohybového aparátu, například artróza. Nejhorší situace nastává, když propukne chronický zánět v mozku. Nijak to nebolí, subjektivně není žádný problém. Jen ten mozek nefunguje jak má. Autismus, Alzheimer, Parkinson, demence -  to všechno a mnohé další, jsou důsledky.
 

 

 

Řez buněčnou membránou:

 K vysvětlení si vyberu již zmíněný kardiovaskulární systém, protože tam se to dobře vysvětluje. Obal každé tělní buňky je tvořen převážně právě z těchto mastných kyselin. Buněčný obal je tam od toho, aby do buňky propustil to, co tam propustit má a ven zase to, co má jít ven. Pokud je málo Ω3, buněčný obal propustí dovnitř i to, co tam nepatří. Buňka je poškozena. Dochází ke zmíněnému zánětu. A teď, jaký to má vliv na kardiovaskulární systém.  

Pokud jsou buňky, kterými je tvořena stěna tepen/žil v zánětu, stěna se zeslabuje a hrozí její perforace. (Svou roli v tom hrají ještě cukry, ale to už bych zašel příliš daleko.) Naštěstí, náš organizmus na to má obranu. Ano, je to je to ten zlý a obávaný cholesterol. Funguje jako lepidlo, které zalepí poškozenou stěnu, podobně, jako jako když dáte záplatu na píchlou duši, jenomže zevnitř a v tom je ten problém. Když je tam těch záplazáplat moc, stává se céva neprůchodnou. Pokud se to stane někde v těle, nic zásadního se neděje. PokuPokud se to stane na srdci, je to onen známý infarkt a pokud se to stane v mozku, nazývá se to mrtvimrtvice. Lékaři na to mají jediný lék. Snižují obsah cholestrolu, čímž blokují obranu organizmu proti perforaci žil. Takovou prasklou žilku snadno poznáte třeba v očích. Někomu teče často krev z nosu. Když se to však stane v mozku, vyteklá krev drtí mozkové buňky, které pak odumírají a přestože to vzniklo jinak, opět se to nazývá mrtvice.

Co s tím? všichni vědí, že bohatým zdrojem Ω3 je rybí tuk. Jako kluk pamatuji, jak jsem to musel jíst a jak to bylo hnusné. Ale ouha společně s rybím tukem se do těla dostává spousta těžkých kovů (zmínění eskymáci), díky znečištění oceánů. Vědci záhy vymysleli řešení. Začali rybí olej rafinovat (čistit). Super, těžké kovy už tam nebyly, jenomže to přestalo fungovat. I přes masívní dávky rafinovaného rybího oleje se poměr Ω3 a Ω6 příliš nezlepšoval. Takže nyní můžete koupit na trhu mnoho nefunkčních produktů, protože investované peníze se musí vrátit.
 Teď si vysvětlíme, proč to nefunguje. Ω3 se vstřebává v části tlustého střeva, která která se nazývá vzestupný tračník. Problém je v tom, že Ω3 velmi snadno oxiduje. Díky rafinaci byly z rybího oleje odstrodstraněny i přirozené antioxidanty, které zabraňují tomu, aby Ω3 zoxidovala dřív, než se dostane na místo určení. Začal se tedy tedy hledat jiný zdroj Ω3. Našel se v některých rostlinách. Například olivy (ano, zmínění Řekové). Super, ono to funguje, ale jen npouze na mladých lidech. Proč?
PokuPokud vím, existují 4 druhy Ω3 mastných kyselin DPA (kyselina dokosapentaneová), ALA ( kyselina alfalinoleová), EPA (kysekyselina eikosapentaenová), DHA (kyselina dokosahexaenová). Pro správnou funkci našich buněk potřebujeme především EPA EPA a DHA. Mladý organizmus si umí EPA, nebo DHA v omezené míře vyrobit z ALA. S věkem tuto schopnost ztrácí, a muži ještě rychleji než ženy. Takže pokud má mladý člověk dostatek ALA, může mít v pořádku i EPA DHA díky stravě přesycené Ω6 však obvyobvykle nemá. ALA se vyskytuje právě v některých rostlinách. Starší lidé jsou odkázáni pouze na vnější zdroje EPA a DHA. A ty jetty ještě musí mít dostatek antioxidantů, takže mohou být neúčinné. Obvykle jsou to polyfenoly, které, jako jedny z mála dokádokáží Ω3 dopravit až do vzestupného tračníku.
Ještě Zde by se slušelo doplnit, že bohatým zdrojem Ω6 jsou přepalované rostlinné tuky.

Jak tedy na to: Norská firma ZINZINO  přišla s řešením tohoto problému. Smíchala rafinovaný rybí olej získávaný z krátko životných ryb, jako jsou sledi, makrely apod. S olejem z nezralých oliv. Je vybrána taková odrůda oliv, která má vysoký obsah  polyfenolů. Právě polyfenoly dokáží zabránit oxidaci Ω3 mastných kyselin a tím zajistit jejich plnou vstřebatelnost.   Jejich se jmenuje Balance – oil a je jedním z nejlepších, co může trh v tomto segmentu nabídnout. Během 120 dnů získáte správný poměr 1:3, což přináší důležité zdravotní benefity.

A ne jen to! Firmě Zinzino se podařil druhý geniální tah! Koupili laboratoř Vitas Analytical, která umí z kapky zaschlé krve zjistit nejen obsah jednotlivých mastných kyselin, ale i tělních tuků. Díky tomu si každý může ověřit, jak na tom právě on je s poměrem Ω6: Ω3. Dokonce si může i ověřit,  jak se jeho hodnoty změnily po užívání jejich produktu. Test je anonymní, vystupujete pouze pod identifikačním číslem.

Zakoupit můžete zde:www.antibakterin.cz/e-shop/balance-oil/